Schilderijen en Tekeningen

Over

maartje

Balanceren tussen droom en werkelijkheid

Ik maak fantasieportretten van figuren die drager zijn van een idee, een emotie. Ogenschijnlijk kwetsbaar geven ze iets prijs van hun innerlijk. De afgebeelde figuren verbeelden de reactie van de mens op zichzelf en op de ander, op de wereld en op het verstrijken van de tijd, kortom, op het leven. Het gemankeerde contact en alles wat daar bij komt kijken. Een uitdaging voor de toeschouwer om te doorgronden wat er ‘gezegd’ wordt: wat wordt hier verteld, waar kijk ik eigenlijk naar? 
Welke identiteit zie ik hier en wat is de plaats in de wereld? Herken ik iets, mezelf?’ Hiervoor gebruik ik beelden van de nacht, de stilte, de droom, de eenzaamheid, en vooral van de natuur. Mensfiguren worden verbonden met organische vormen en structuren, landschappen, bloemen en vogels. Fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar, niet gestuurd, maar associatief ontstaan op het doek en het papier. Kleur.

Ik werk vaak in series verbonden aan een titel, bv ‘Grondwerken’,‘Identiteiten’, ‘Getijden’, soms alleen in olieverf, dan weer alleen in pastelkrijt. Maar steeds vaker ook op klein formaat, miniatuur, in collage-techniek. Deze ‘miniaturen’ zijn autonome werken, maar ook de basis voor nieuwe schilderijen.
Ik werk graag met contrasten, in figuurlijke zin door de combinaties van beeldelementen, in letterlijke zin door het gebruik van verschillende technieken in hetzelfde beeld. Zo staat de figuratie naast geabstraheerde vormen, worden dikgeschilderde delen toegepast naast dunne verflagen en gebruik ik soft- en oliepastels door en naast elkaar.
Dit in contrasten werken geldt voor al mijn technieken, maar vooral voor de collages. Ik gebruik hierbij foto’s van mijn eigen werk, waarop ik met soft-en oliepastel teken en met lino druk, alles in hetzelfde beeld. Uit deze collage-techniek is ook mijn bewerkte grafiek voortgekomen, litho’s en lino’s die ik bedruk en beteken.

Thema’s: de mens-het leven, (imaginaire) portretten. Inspiratiebronnen: natuur, literatuur, muziek

Technieken: olieverfschilderijen, pasteltekeningen, litho’s, lino’s en collages/gemengde technieken.

Prijzen miniaturen/collages: 275-395

Prijzen schilderijen: 350-3000

Prijzen pastels en bewerkte grafiek: 250-1600

Prijzen grafiek: 175-300