Schilderijen en Tekeningen

Over

maartje

Balanceren tussen droom en werkelijkheid

In mijn werk geven ogenschijnlijk kwetsbare figuren iets prijs van hun innerlijk. Ik streef ernaar om de inwendige, of de verborgen aspecten van de werkelijkheid te laten zien. De afgebeelde figuren verbeelden de reactie van de mens op zichzelf en op de ander, op de wereld en op het verstrijken van de tijd, kortom, op het leven. Het gemankeerde contact en alles wat daar bij komt kijken. Een uitdaging voor de toeschouwer om te doorgronden wat er ‘gezegd’ wordt: wat wordt hier verteld, waar kijk ik eigenlijk naar? 
Welke identiteit zie ik hier en wat is de plaats in de wereld? Herken ik iets, mezelf?’

Ik verwerk mijn eigen drijfveren en visies, en probeer de wereld zoals ik haar zie, te vatten, te verklaren. Ook toen ik tussen 2008 en 2012 een ‘uitstapje’ maakte waarin ik vrijwel alleen maar organische vormen en structuren schilderde. Deze ‘Grondwerken’ ontstonden uit nieuwsgierigheid naar wat er zich letterlijk op de grond onder mijn voeten afspeelde (‘waar gaat die mier heen?’) en uit liefde voor de natuur. Maar na verloop van tijd verbond ik die organische structuren opnieuw met mensfiguren, want dat blijft het terugkerende thema: mensen in een privé-wereld. Hiervoor gebruik ik beelden van de nacht, de stilte, de droom, de eenzaamheid, de natuur. Fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar, niet gestuurd, maar associatief ontstaan op het doek en het papier. Mensfiguren worden verbonden met organische vormen en structuren, landschappen, bloemen en vogels. Kleur.

Ik werk in series, verbonden aan een titel (‘Grondwerken’ – ‘Identiteiten’ – ‘Hoofdzaken’ – ‘De vier elementen’ – etc), soms alleen in olieverf, dan weer alleen in pastelkrijt. Maar steeds vaker ook op klein formaat, miniatuur, in collage-techniek.Deze ‘miniaturen’ zijn autonome werken, maar ook de basis voor nieuwe schilderijen.
Ik werk graag met contrasten, in figuurlijke zin door de combinaties van beeldelementen, in letterlijke zin door het gebruik van verschillende technieken in hetzelfde beeld. Zo staat de figuratie naast geabstraheerde vormen, worden dikgeschilderde delen toegepast naast dunne verflagen en gebruik ik soft- en oliepastels door en naast elkaar.
Dit in contrasten werken geldt voor al mijn technieken, maar vooral voor de laatste die ik nu sinds begin 2015 toepas, de miniaturen of collages. Ik gebruik hierbij foto’s van mijn eigen werk, waarbij ik met soft-en oliepastel teken en met lino druk, alles in hetzelfde beeld.

Thema’s: de mens-het leven, (imaginaire) portretten. Inspiratiebronnen: natuur, literatuur, muziek

Technieken: olieverfschilderijen, pasteltekeningen, litho’s, lino’s en collages/gemengde technieken.

Prijzen miniaturen/collages: 275-450

Prijzen schilderijen: 350-3000

Prijzen pastels: 250-1600

Prijzen grafiek: 175-300